Home / Current Affairs / Static GK/GS – December 4, 2019

Static GK/GS – December 4, 2019

Static GK/GS – December 4, 2019

Here are 10 GK questions for today, December 4, 2019, for various competitive exams in India.

1. Who has been appointed as the new director-general of Railway Protection Force (RPF)?
[A] Brij Mohanty
[B] S H Prakash
[C] Dharmendra Kumar
[D] Nikhil Singh

Show Answer
Correct Answer: C [Dharmendra Kumar] Notes: Dharmendra Kumar, IPS (AGMU:84), has been appointed as the new Director-General of Railway Protection Force (RPF). Presently, he is working in CISF as Additional DG. The appointment of Kumar will be effective from the date of assumption of charge of the post or until further orders, whichever is earlier. The RPF is a security force of India entrusted with protecting railway passengers, passenger area and railway property of the Indian Railways. This is the only central armed police force (CAPF) that has the power to arrest, investigate and prosecute criminals. The force is under the authority of the Ministry of Railways.

2. Every five years, Harshavardhana used to donate all his possessions at an assembly at which among the following places?
[A] Ujjain
[B] Banaras
[C] Prayag
[D] Kannauj

Correct Answer: C [Prayag]

3. Jules Rimet Trophy is related to which of the following sports?
[A] Hockey
[B] Cricket
[C] Football
[D] Volley ball

Correct Answer: C [Football]

4. Who among the following wrote the book, “The Indian War of Independence” in response to celebrations in Britain of the 50th anniversary of the 1857 Indian uprising?
[A] Ganesh Shankar Vidyarthi
[B] S. Srinivasa Iyengar
[C] Madan Lal Dhingra
[D] Vinayak Damodar Savarkar

Correct Answer: D [Vinayak Damodar Savarkar]

5. Which among the following tunnel connects France and Italy?
[A] Mont Blanc Tunnel
[B] St. Gothard Tunnel
[C] Queens way Tunnel
[D] Orange Fish Rivers Tunnel

Correct Answer: A [Mont Blanc Tunnel]

6. What is the number of digits in the MICR Magnetic Ink Character Recognition code mentioned on the white strip at the bottom of the cheque just after the cheque number?
[A] 6
[B] 7
[C] 8
[D] 9

Correct Answer: D [9]

7. Consider the following:

  1. Submarine
  2. Ship
  3. Aircraft
  4. Land

The BrahMos supersonic cruise missile can be launched from which among the above?

[A] Only 1
[B] 1 & 2
[C] 1, 2 & 3
[D] All of them

Correct Answer: D [All of them]

8. What was the name of the company founded in 1600 as a joint-stock company, with the intention of trading in India?
[A] British India Company
[B] East India Company
[C] East Indian Trading Company
[D] British-Indian Trading Company

Show Answer
Correct Answer: B [East India Company] Notes: The East India Company, also known as the Honourable East India Company or the British East India Company and informally as John Company, Company Bahadur, or simply The Company, was an English and later British joint-stock company. It was founded on 31st December 1600.

9. Which of the following is meant by the term ‘Fourth Estate’?
[A] A very backward State
[B] Judiciary
[C] Parliament
[D] Press

Show Answer
Correct Answer: D [Press] Notes: Fourth Estate’ most commonly refers to the news media, journalism or ‘the press’. The press is called the fourth estate in the United States usually because they observe the political process. They play a crucial role in the outcome of political issues and candidates.

10. Which of the following is the reason behind the different seasons to occur?
[A] Sun is moving around the earth
[B] Of revolution of the earth around the sun on its orbit
[C] Tilt of Earth’s axis
[D] All of the above

Show Answer
Correct Answer: B [Of revolution of the earth around the sun on its orbit] Notes: The four seasons happen because of the tilt of the Earth’s axis. At different times of the year, the sun’s rays hit different parts of the globe more directly. The angle of the Earth’s axis tilts the Northern Hemisphere towards the sun during the summer.

Check Also

Railway RRB Junior Engineer Stage II Result 2019

Post Name: Railway RRB Junior Engineer Stage II Result 2019 Short Information: Railway Recruitment Board …

Latest Sarkari Naukri | Latest Sarkari Exam Result | Admit Cards | Current Affairs One Liner and many more